Skip to main content

Roots

Vacuümboosters verhogen zowel de pompsnelheid als de uiteindelijke druk van vacuümpompen, wat de prestaties van vacuümsystemen aanzienlijk kan verbeteren, soms tot wel tien keer.

Ze werken volgens het beproefde Roots-principe: twee synchroon draaiende rotoren in de behuizing transporteren gas tussen zichzelf en de behuizing, zonder onderling contact of met de behuizing. Dit betekent dat er geen smeermiddelen of bedrijfsvloeistoffen nodig zijn in de compressiekamer.

De rotoren worden aangedreven door tandwielen aan de uiteinden van de tandwielkast, gescheiden van de compressiekamer. Dit zorgt voor een nauwkeurige synchrone afstemming van de rotoren.

Vacuümboosters kunnen met of zonder mechanisch bypassventiel werken. Zonder bypassventiel moet het maximale drukverschil tussen inlaat en uitlaat tijdens bedrijf worden bewaakt. Boosters met een bypassventiel leiden een deel van het verpompte medium om, waardoor het drukverschil automatisch wordt beperkt en de booster wordt beschermd tegen overbelasting.

Belangrijkste gebruikssectoren:

Industriële processen: Het leveren van lucht voor verbranding in ovens, pneumatische transport van bulkmaterialen, beluchting in afvalwaterzuiveringsinstallaties en vacuümsystemen voor verschillende industriële processen. 

Afvalwaterzuivering: Beluchting in afvalwaterzuiveringsinstallaties om de groei van aerobe bacteriën voor de afbraak van organisch materiaal te bevorderen. 

Chemische verwerking: het leveren van lucht of gas voor verschillende chemische processen, zoals oxidatie, fermentatie en pneumatische transport. 

Voertuigen: Rootsblowers worden vaak gebruikt in auto,- en scheepsmotoren om het motorvermogen te vergroten door meer lucht in de verbrandingskamer te persen, een proces dat bekend staat als aanjagen.